söndag 14 april 2024

Singularitets-FIRE?

För 30 år sedan var världen annorlunda mot idag. 1994 var jag 11 år gammal, gick i mellanstadiet, och hade nyligen upptäckt att internet var ganska coolt.

Det som inte var fullt så coolt var att tekniknivån var ganska primitiv jämfört med idag.

Exempelvis så var det inte så kul att behöva ringa upp internet med ett modem, och att surfa i snigelfart var normen för hemanvändare. Och inte sällan blev mina föräldrar inte alltid så glada när telefonräkningen kom.

Idag är supersnabbt och billigt internet något vi går omkring med hela dagarna. Även mycket annat har förändrats under de senaste 30 åren.

Allt mellan himmel och jord görs idag online istället för på plats, globaliseringen har gjort att världen är sammanlänkad på ett sätt som knappt var tänkbart på den tiden.

Folk överlever många sjukdomar som varit dödliga för 30 år sedan.

Jordens befolkning har ökat från ca 5 till ca 8 miljarder.

I Sverige och stora delar av Europa verkar mycket politiskt och samhälleligt gått åt skogen.

Man kan helt klart säga att det finns en viss skillnad mellan 1994 och idag.

Samtidigt kan jag med stor säkerhet säga att skillnaderna mellan 2024 och 2054 kommer vara mycket, mycket större.


Exakt hur mycket större är nog omöjligt att förutspå, men jag tror personligen att utveckling inom framför allt AI kommer förändra världen i grunden.

 

Ibland sägs det att AGI (artificial general intelligence) blir människan sista uppfinning, för sedan kommer AI uppfinna saker åt oss istället, inklusive att den gör sig själv smartare och effektivare. När detta händer kommer utvecklingstakten bli i det närmaste oändlig, och detta brukar populart kallas för "Singulariteten". 

När maskiner både uppfinner och producerar åt oss kommer mänsklig arbetskraft vara nästintill meningslös. Och det öppnar för den intressanta frågan; vad ska vi göra då egentligen?

Det är en fråga jag inte har något bra svar på för någon annan, men det är intressant nog nästan samma fråga som, vad ska jag göra efter FIRE?


Det öppnar också upp för nästa fråga, som är: Om jag ändå kommer tvångspensioneras inom något årtionde eller så, kan jag inte sluta jobba redan nu om jag har så jag klarar mig i 10-20 år till? Jämfört med att behöva klara sig resten av livet. Detta skulle jag kalla Singularity FIRE. Eller singularitetsfire på svenska.


Så vad tror ni? När kommer teknikutvecklingen nå den punkt att mänsklig arbetskraft inte behövs längre? Och hur kommer framtiden därefter bli? Cyberpunkig dystopi eller paradisliknande tillvaro? Eller varför inte utrotning efter att skynet tagit över?

Jag är beredd att säga att det tar 10-15 år. Och att efter en tid av totalt kaos kommer det bli ganska bra för många. Och har jag rätt i det känns lönearbete tämligen meningslöst redan idag för den som har 15 års levnadsomkostnader.

4 kommentarer:

 1. Det här var en intressant betraktelse, att AI kommer att ta över allt mer står ju bortom allt rimligt tvivel, och det är därför jag just nu har allt av mitt investeringsbara kapital investerat i en enda fond (Swedbank Robur Technology).

  Ärligt talat har jag inte tänkt så långt om du gjort, men jag tycker att det låter som ett framtidscenario som mycket väl kan bli sannolikt. Frågan är om man då kan vara proaktiv på fler sätt än att fortsätta att investera i de företag som troligen kommer att driva AI-utvecklingen framöver.

  Själv är jag i slutet av mitt yrkesliv, så för min del blir kanske inte omställningen så stor när AI tar över. :-)


  SvaraRadera
  Svar
  1. Att investera i bolag som ligger inom framkant i AI låter klokt.

   Det andra alternativet är att chansa på att AI kommer förändra världen på ett sådant sätt att det inte fungerar med det nuvarande systemet och att någon form av UBI eller liknande måste införas.

   Då får alla gå i förtidspension och man behöver mindre FIRE-kapital.

   Men jag tror jag fortsätter på min inslagna väg och fortsätter spara pengar ett tag till.

   Radera
 2. Det kanske inte går att utesluta att AI kanske blir den sista stora uppfinningen och sedan slutet för mänskligheten...

  SvaraRadera
 3. Nej det går nog inte. Däremot, om det blir så behöver man nog inte planera för det heller eftersom det ändå är kört.

  SvaraRadera

"Lön" maj 2024

Wohoo löningsfredag! Den enda aktieaffären under månaden blev att Billerud fick lämna portföljen efter en i mina ögon orimlig uppgång. Bille...