lördag 19 oktober 2024

Vanvettsaffärer på löpande band

"Vanvetts"-affär 1.

En gång i tiden sa jag i något sammanhang att jag skulle undersöka och skriva om ifall det var rimligast att ha ett bostadslån eller ett portföljlån, givet att man har en stor nog portfölj för att det ska vara ett rimligt val.

Det har jag fortfarande inte gjort, men jag har i alla fall sett till att öppna upp möjligheten till belåning på portföljen. Så vem vet, snart kanske portföljen växer med någon miljon över en natt, fast med en viss belåning. Alternativt så väntar jag till någon form av sättning sker innan det blir några köp med lånade pengar.

Men nu när det är aktiverat kan jag i alla fall se lite mer exakt vad räntan blir, och hur villkoren ser ut med diversifiering osv. Mer om detta i senare inlägg.

Jag kallar detta för en vanvettsaffär inom citattecken, för jag tror det är ganska vettigt egentligen, även om min farmor alltid har sagt att man aldrig ska låna till aktier.

Vanvettsaffär 2

Jag har precis lagt en beställning på en onödigt modern bil som kostar en bra slant. Detta är egentligen totalt vansinne, jag hade kunnat köpa en helt acceptabel begagnad bil för en betydligt mindre, men jag har tröttnat på skrotbilar nu efter det senaste halvåret.

Förhoppningsvis blir det istället ett problemfritt ägande av en fräsch modern bil av ett japansk kvalitetsmärke. Jag skriver inte riktigt exakt vad, för den modellen verkar inte vara jättevanlig än så länge.


Jag har egentligen aldrig förespråkat knäckebröds-FIRE, men nu blir det nog till att lägga i en högre växel i sparandet ett tag, för bilaffärer var inte riktigt en del av planen för året :)

Vanvettsaffärer på löpande band

"Vanvetts"-affär 1. En gång i tiden sa jag i något sammanhang att jag skulle undersöka och skriva om ifall det var rimligast att ...